Click Like and Receive all updates via Facebook.

Tutorial By | JiwarOsak

TABUNG BELI LENS DSLR BARU


BLOGFYNA.COM

  • Tarikh Cuti Tahun Baru Cina 2017 - Tarikh Cuti Tahun Baru Cina 2017 Assalammualaikum dan salam sejahtera. Bilakah tarikh cuti tersebut? Tarikh Cuti Tahun Baru Cina 2017 merupakan keyword y...
    5 months ago

BLOGWALKING ZONE (Senarai Bloglist)

SHOT AND SNAP PHOTOGRAPHY

Monday, July 30, 2012

PERSIAPAN HARI RAYA KORANG TAHUN NIH MACAM MANE?


Rasa stress sebab blogfyna.com still bandwidth. Tapi fyna dah renew hosting. Adeehh... Sabar je lah time puasa-puasa nih. 

Orait. Hari ini sudah 10 hari kita berpuasa. Alhamdulillah. Masih lagi diberi peluang untuk menikmati bulan ramadhan untuk tahun ini. 

Persiapan raya korang macam mana? Dah ada persiapan atau belum lagi? Mana lah tahu kan ada sesetangah orang suka buat persiapan last minute. Ada juga sudah buat persiapan awal-awal lagi. 

Persiapan fyna untuk tahun ini ala kadar sahaja. Baju raya pun beli yang dah siap. Senang. Takde nak pening-pening kepala kalau baju raya tak siap. Kuih raya tahun ini kemungkinan besar homemade je. Bukan fyna yang buat. Tetapi kakak dan mak fyna. ^^;

Thursday, July 26, 2012

TAKDAN HENDAK UPDATE. SEDIKIT MASA UNTUK BLOGFYNA.COM.


Actually fyna tak ada masa sangat hendak update blog personal fyna untuk bulan ini. Sebab kekangan untuk blog rasmi fyna (Blogfyna.com). Disebabkan ada beberapa hal yang perlu fyna utamakan. Kemungkinan ada yang singgah blog ini tengok blog fyna ini tak berapa hendak update sangat. (Padahal memang tak update)

Bukan taknak update. Hendak sangat tapi fyna perlu beri laluan kepada blogfyna.com. Terdapat beberapa masalah teknikal dan terpaksa adjust beberapa setting dekat blog tersebut. Masih lagi cuba menyelesaikan. Fyna budak baru belajar, memang ambil masa sikit.

Tapi fyna tetap akan curi-curi masa update dan belai-belai blog personal kesayangan fyna ini. Tetap hendak berkongsi pengalaman berpuasa dan macam-macam cerita yang fyna hendak celoteh disini. Waaaa.. Rindu sangat-sangat hendak buat luahan perasan. Tapi... Tunggu sahaja next entri fyna nanti. Daa~ 


UPDATE
Problem masih tak settle lagi. Ada siapa-siapa yang pandai wordpress? Ngeee.. Makin pening lak kepala Mak Jemah macam nih. Tolong!!
Lah nih Bandwidth pula. Adehh.... Sabar je lah.



Tuesday, July 24, 2012

APA MENU PILIHAN BERBUKA KORANG? SEDAP GAK CHAR KUEY TEOW NIH.

Adeehh... Nih lah namanya nafsu. Lain yang hendak ditaip, lain idea yang keluar. Ngeee... Memang takde niat hendak buat tajuk ini. Tapi.... tapi.... Tertaip lak. Tertaip ok. *tepuk dahi sendiri*

Dah alang-alang tertaipkan, apa menu pilihan berbuka korang? Kalau fyna, jawapannya CHAR KUEY TEOW

Disebabkan bulan puasa, fyna tak nak letak gambar-gambar yang membuat air liur korang melelehkan. Tak baik. Kang ada pula yang geget jari kawan nanti.


 

Wednesday, July 18, 2012

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK


Dikesempatan ini fyna ingin mengucapkan SELAMAT BERPUASA kepada semua rakan-rakan blogger. InsyaAllah kita akan mula berpuasa pada hari Sabtu ini. Semoga dipanjangkan umur kita supaya dapat menikmati bulan puasa ini hingga hari yang terakhir.

Esok kita akan mula melihat anak bulan untuk mengetahui tarikh mula berpuasa. Tidak sabar saja rasanya hendak melalui hari yang penuh dengan ibadah. Tiada ungkapan yang dapat diluahkan untuk bertemu dengan bulan puasa yang akan tiba tidak lama lagi.

Semoga sepanjang kita berpuasa pada tahun ini akan diberkati hendaknya. Amin. Dikesempatan ini juga fyna ingin menghulurkan ribuan kemaafan sekiranya setiap baris-baris kata fyna dalam blog ada yang menguris hati sesiapa. 


Fyna ada beberapa info yang ingin fyna kongsikan bersama.

Antaranya ialah:
1. Lafaz Niat Puasa (Lafaz Niat Sebulan dan Harian) dan
Doa Buka Puasa



RAMADHAN SEMAKIN HAMPIR. KORANG SUDAH BERSEDIA?


Pejam celik, pejam celik kita akan mula berpuasa tidak lama lagi kan. InsyaAllah 21.07.2012. Rasa sebak saja hati. Bulan yang mulia akan datang. Bulan yang penuh pahala. InsyaAllah panjang umur kita akan merasa sekali lagi untuk tahun ini.

Diharapkan bulan Ramadhan nanti kita akan guna sebaik-baiknya. Rebut segala peluang yang ada. Agak-agak korang sudah bersedia untuk kedatangan bulan Ramadhan ini?



Tuesday, July 17, 2012

SILA TUKAR NAMA BLOG. NAMA BLOG TAK CANTIK!! HAIISHH... SABAR JE LAH MAK JEMAH.


KLIK UNTUK TUMBESARAN SIHAT

Tajuk entri kali ini berkaitan dengan komen yang fyna dapat. Fyna tidak marah. Tak sentap. Rasa nak gelak saja. Apalah salah nama blog fyna? 

Actually komen itu fyna dapat untuk blogfyna.com. Kali pertama nama blog fyna menjadi isu. Persoalannya memang betul ke nama blog fyna tak cantik?

Sebab bagi fyna, nama blog fyna telah menjadi trendmark tersendiri. Kemungkinan minah itu admire fyna kot?


Sunday, July 15, 2012

BEST TAK JADI BLOGGER?

 


Bestkan jadi blogger. Ke korang rasa tak best? Siap kata jadi blogger best, kenyit mata sikit. *Perrghh.. tergoda Mak Jemah*


Sebab apa fyna kita jadi blogger best?
1. Boleh jadi pemes macam abg BEN ASHAARI. Takpun macam SIS ELLEN (10 tahun akan datang..Kalau lah kan.hehe..)

2. Dapat ramai kawan. Nak ada follower berderet-deret macam FEROZ.

3. Sambil berblog, kita dapat side income. $$$. Boleh lah tambah sikit-sikit kan. Ramai yang jual barang secara online sekarang kan. Samada hendak atau tidak saja. Fyna tidak rasa yakin lagi hendak menjual barang-barang online ini. Sebab itu fyna ada nuffnang, churp-churp dan says. Dapat gak juga hasil dari situ.

4. Tapi yang paling sebab fyna boleh meluahkan segalanya dalam blog. Bukan hendak luahkan perasan marah-marah atau seangkatan dengannya. Mana yang boleh fyna share, tidak salah untuk kita berkongsi. Kalau hendak tanya pendapat pun tidak salahkan


Kalau korang best tak jadi blogger?

Friday, July 13, 2012

TUKAR TEMPLATE.. SIAP SUDAH. OK KE TIDAK NIH?


Tak sempat hendak bermanja-manja di sini. Sebab duk sibuk cari template untuk BLOGFYNA.COM. Grrr.. Siap tukar sudah. Sebab template yang lama agak bosan. Maybe template yang kali ini, ok sikit kot.

Disebabkan blog tue fyna guna wordpress, jadi template pun agak terbatas. Tidak banyak yang lawa macam template blogspot. Hadaplah template yang sesuai.

Fyna cuba hendak aktifkan balik blog SEO fyna tue. Ranking sudah jatuh. ==' Sudah teruk sangat. Chaiyok!! Korang sila-sila ke BLOGFYNA.COM tue. 

Agak-agak korang, ok tak template baru fyna tue?

RENUNGAN SEBENTAR #4


Senang atau tidak untuk menjadi seorang yang hebat?

Thursday, July 12, 2012

YEAH!! JOM BALIK KAMPUNG!!


InsyaAllah minggu ini fyna sekeluarga akan balik kampung di Kuala Pilah. Yeahh!! Lagipun dah nak dekat puasa kan. At least dapat juga balik kampung.

Ayah fyna pun selalu sibuk saja. Jarang sangat dapat balik kampung. Rindu sangat dengan nenek fyna.

Yang best bila balik kampung, nenek atau makcik fyna akan masak menu-menu di bawah ini. My favourite. Nyum..nyum..

Masak Lemak Cili Api


Masak Asam Pedas


Fyna suka sangat-sangat balik kampung ini. ^^;


Siapa lagi yang balik kampung hujung minggu ini. Kampung korang kat mana? Jom Share!



Wednesday, July 11, 2012

GAMBAR INI PUNCA FYNA RASA SEBAK. KALAU KORANG?




Dari gambar sahaja, kita boleh nilai apa yang cuba disampaikan.
Apa perasaan korang?
Fyna rasa sangat sebak.


Sebenarnya entri ini fyna hendak buat sebagai Wordless Wednesday tapi tak jadi.

Banyak perlu diluahkan dari gambar tersebut. Kita sentiasa merungut kekurangan yang kita ada. Tetapi sebenarnya dari sudut lain, ada lain yang lebih susah dari kita kan.

Bersyukurlah dengan apa yang kita ada sekarang ini.

Tuesday, July 10, 2012

AKHIRNYA...AKHIRNYA... CHAR KUEY TEOW PUNYA PASAL LAH NIH. HAIIIISSHH!!



Fyna kasi tengok gambar dulu. Maaflah fyna guna kamera handphone saja. Kualiti memang macam nih kot. 

Semalam akhirnya niat fyna teringin hendak makan Char Kuey Teow tercapai. Fyna pernah buat entri pasal Char Kuey Teow ini. Refer SINI. Fyna selalu ajak ayah fyna pergi makan tetapi dia asyik sibuk dengan meeting. 

Pergghh.. Memang terbaik Char Kuey Teow ini. Sebab udang banyak. Kerang pun ada. Walaupun udang dan kerang fyna sebenarnya tidak boleh makan tetapi semua itu fyna tolak ke tepi. Makan dulu baru fikir benda lain.

Siapa suka makan Char Kuey Teow?? Angkat kening. ^^;

Monday, July 9, 2012

REALITI KE FANTASI?

Photo: Ada sesiapa yang berani duduk rumah ni??? Tingginyerrr~ =)

Jangan tanya fyna, samada tempat diatas ini wujud atau tidak. Tetapi andai kata wujud, sanggup tidak korang tinggal di situ?

Kalau fyna, baru saja pijak anak tangga yang kedua, mahu pengsan dah. Itu baru anak tangga kedua kan. Kalau anak tangga yang berikutnya macam mana pula.

Saturday, July 7, 2012

WOWWW!! SIAPA SUKA MAKE-UP? ANGKAT TANGAN


Seeeeee...... Daebak! Fyna tak suka make-up sebenarnya tapi bila tengok perubahan kat atas nih macam best je kan.

Kalau pergi kerja nak kena bangun 15 minit awal nih... Ehh.. Tak2. Kena bangun awal 45 minit. Baru jadi macam kat atas nih. 

Hurm...

Thursday, July 5, 2012

ICE AGE 4? I LIKE WOKAY~ TAK SABAR NAK TENGOK!!


Siapa yang pernah tengok cerita kartun Ice Age? Ala.... Si tupai yang tak habis-habis kejar peanut tue? Tak tahu gak? Ngeeee.. Ce tengok kartun dekat atas nih. Tahu? Siapa yang suka tengok filem ini? Angkat tangan.

Ice Age 4 kembali. Terbaik!! Fyna suka tengok Ice Age ini. Comel-comel semuanya. 

Ice Age 4: Continental Drift akan mula ditayangkan 12 Julai 2012. Means minggu depanlah kan. Jom tengok!!

Maybe detail korang boleh tengok di SINI

IKLAN SEBENTAR 
Ice Age 4: Continental Drift in cinemas this 12 July, also available in 3D! Manny, Diego, and Sid embark upon another adventure after their continent is set adrift. Using an iceberg as a ship, they encounter sea creatures and battle pirates as they explore a new world.


DENGAN SECARA RASMINYA FYNA CUTI SEBAB .......


Dengan secara rasminya hari ini fyna akan ambil cuti. Bukan cuti semester. Cuti dari pergi kerja. Sebab? Banyak sangat sebab. Antaranya sebab badan memang rasa tak berapa nak sedap akhir-akhir ini.. (Bukan boleh rasa ngan lidah wokay). Selsema masih tak sembuh lagi. Pening masih terasa.

Mungkin tekanan di tempat kerja juga. Lagi-lagi sekarang kena berurusan dengan orang yang tidak faham bahasa. Mak Jemah pun boleh hilang sabar.

Berehat di rumah lagi bagus rasanya. Semalam fyna boleh rileks je tidur dekat tempat kerja. Nasib baik kejap. Dapat lah pejamkan mata dalam sejam lebih. (Kejap??)

Seronoknyalah cuti-cuti ini. (Bos, saya nak cuti hari Jumaat boleh tak?)


Nota Kaki : Yeaaahh!! Dem Lepak Boyz menang Showdown 2012. Klik SINI untuk lebih lanjut.

Wednesday, July 4, 2012

MACAM INI LAH JADI KALAU TAKDE IDEA


Actually sepatutnya fyna sudah post entri untuk hari ini. Tapi............ masalah sekarang ialah

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


Takde idea!!


Siapa yang ada lebih, boleh sedekah dekat fyna ye.Tengah cari idea dari tadi. Asyik tak timbul-timbul ideanya.

Sambil fyna blogwalking, cari-cari gak idea. Tapi masih lagi takde idea.

Apa hendak buat kalau takde idea ini? Adehh...

Tuesday, July 3, 2012

MENU BEST TIME BULAN PUASA.. NYUM..NYUM..

Disebabkan tak lama lagi kita semua akan berpuasa, fyna pun duk terfikir-fikir nak buat entri berkaitan dengan menu yang best time nak berbuka. (Sebenarnya hendak buat entri lain. Lain lak yang ditaipnya).  Pergghh.. Melampaukan entri ini. Lagi berapa minggu je lagi. Tapi itu semua tolak ketepi. 

Pejam celik, pejam celik tinggal berapa hari je lagi kan. Kang fyna buat entri ini time bulan puasa, masing-masing kata fyna kejam. Sebelum fyna kejam, baik fyna buat entri ini awal-awal. Kira tak kejam sangatlah kan.

Manalah tahu, antara menu-menu itu nanti boleh jadi hidangan masa berbuka nanti kan. Nyum..nyum..

Kalau korang, menu apa yang menjadi pilihan hati?

Kalau fyna, family fyna selalunya akan masak sendiri. Sangat jarang untuk beli di luar. In case kalau teringin sangat.

Tetapi menu yang selalu menjadi kegemaran fyna ialah Kuew Teow Goreng. Kasi basah-basah dan makan time panas-panaskan. Nyum..nyum...