Click Like and Receive all updates via Facebook.

Tutorial By | JiwarOsak

TABUNG BELI LENS DSLR BARU


BLOGFYNA.COM

  • Tarikh Cuti Tahun Baru Cina 2017 - Tarikh Cuti Tahun Baru Cina 2017 Assalammualaikum dan salam sejahtera. Bilakah tarikh cuti tersebut? Tarikh Cuti Tahun Baru Cina 2017 merupakan keyword y...
    11 months ago

BLOGWALKING ZONE (Senarai Bloglist)

SHOT AND SNAP PHOTOGRAPHY

Monday, June 11, 2012

TERINGIN HENDAK MAKAN CHAR KUEY TEOW | RESEPI CHAR KUEY TEOW PENANG

Char-kuey2

Mood : Tengah Lapar

Disebabkan mood tengah lapar dan malas nak keluar makan, tangan pun gatal-gatal search kat internet. Macam best kalau dapat makan Char Kuey Teow time nih kan. (Cepatlah balik rumah~)

Siapa yang teringin nak buat sendiri, fyna sediakan sekali resepi tersebut. (Bukan resepi fyna wokay)


RESEPI CHAR KUEY TEOW PENANG
Menu nih fyna curi dari SINI

Bahan-bahan ( 2 org )

  • * UTK PASTE *
  • 200 gm udang
  • 250ml air
  • 4 ulas bawang putih di ketuk
  • 6 sb sos tiram
  • 3 sk kicap pekat
  • 3 sb kicap manis
  • 1 sk petis
  • 2 sb pati ikan bilis / pati udang
  • 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
  • 1 sk gula
  • * UTK MEE *
  • 300 gm kuey teow
  • 1 sb cili boh
  • kerang
  • sedikit kucai & taugeh
  • 2 biji telur

Cara-cara

  1. UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
  2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
  3. UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
  4. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
  5. **Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......

10 comments:

CikMunBlogger said...

hoho . my fav ! :D

fyna said...

dear mun : ye ke? sama lah kite.. weee..

acik teyha said...

huhu boleh try ni ...

fyna said...

dear adik : sila2..

Nurul Nadia said...

woo...sdpnya kuew teow...kalu bnyk udg bsr2
sdp smbil mnjilat jari

fyna said...

dear nurul : waaaa...tue lagi sedapkan.. ^^;

Phat said...

lama x makan

fyna said...

phat : makanlah..fyna pun teringin nih.

syiela said...

hantar mai kat kak skit :)

fyna said...

dear syiela : hehehe..boleh kak.satg fyna hantar ye. ^^;